شرط داوری سازمانی در قرارداد : شیوه نگارش و نکات لازم

شرط داوری سازمانی در قرارداد : شیوه نگارش و نکات لازم

شرط ( بند ) « داوری سازمانی » در قرارداد
شرط ( بند ) « داوری سازمانی » در قرارداد

شرط ( بند ) داوری « سازمانی» در هر قراردادی باید متناسب با همان قرارداد باشد. زیرا شرط داوری ، سنگ بنای داوری است. بنابراین در هنگام نوشتن شرط داوری لازم است موضوعاتی از قبیل کوچک یا بزرگ بودن قرارداد ، داخلی یا بین المللی بودن قرارداد ، موضوع و محتوای قرارداد ، محل اجرای قرارداد ، مورد توجه جدی طرفین باشد.
به عنوان مثال در یک قرارداد تجاری بین المللی بزرگ که تابع قانون داوری تجاری بین المللی (مصوب 1376) است و احتمالاً محل اجرای رأی هم کشور دیگری است ، معمولاً « داوری سازمانی » و انتخاب یک سازمان معتبر داوری بین المللی ، مناسب است. اما در قراردادهای کوچکتر داخلی که محل اجرای قرارداد هم داخل کشور است ممکن است مراجعه به داوری سازمانی گزینه مناسبی نباشد.

منظور از داوری سازمانی چیست؟

منظور از داوری سازمانی، این است که حل و فصل اختلافات طرفین قرارداد به یک سازمان شناخته شده و متخصص در داوری واگذار شود. مثل مرکز داوری اتاق ایران یا مرکز داوری تجاری بین المللی (ICC). معمولاً در داوری ساز مانی ، سازمان یا مرکز داوری ، از طریق ساز و کار مشخصی فرایند داوری را مدیریت و اداره می کنند ولی در عمل رای داوری توسط داور یا داوران منتخب سازمان صادر می شود نه توسط خود سازمان یا مرکز داوری.

نحوه نوشتن شرط ( بند ) داوری در داوری سازمانی

معمول است که سازمانهای داوری معتبر یک شرط ( بند ) داوری نمونه تهیه کرده و به مخاطبان خود پیشنهاد می کنند. گاهی این شرط نتیجه ساعتها کار کارشناسی و حاصل چندین سال تجربه سازمان داوری است.
بنابراین در داوری سازمانی ، بهترین کار این است که پس از انتخاب سازمان مناسب داوری ، برای نوشتن شرط ( بند ) داوری ، از نمونه شرط داوری که خود آن سازمان پیشنهاد کرده است استفاده کنید. برای این منظور کافیست شرط نمونه را عیناً به عنوان یکی از مواد یا بندها به قرارداد خود اضافه نمایید.

نکات داوری سازمانی

نکات قابل توجه در خصوص نوشتن شرط ( بند ) « داوری سازمانی » در قرارداد

1) در این نوع داوری ها دقت در نوشتن نام دقیق سازمان داوری مورد نظر ، فوق العاده اهمیت دارد. دقیق نبودن نام سازمان یا مرکز داوری مورد نظر در هنگام بروز اختلاف سبب سرگردانی طرف متقاضی داوری می شود. کم نیستند پرونده هایی که فقط به دلیل دقیق نبودن نام سازمان و یا مرکز داوری مورد نظر طرفین در شرط ( بند ) داوری ، بلاتکلیف مانده­اند.
2) نکته مهم دیگر در داوری سازمانی ، این که اولاً، در هنگام نوشتن شرط ( بند ) داوری و انتخاب سازمان داوری و ثانیاً، در زمان درخواست داوری ، به هزینه های سازمان یا مرکز داوری منتخب توجه ویژه داشته باشیم. ممکن است هزینه داوری در برخی سازمانهای داوری بین المللی بیش از حد مورد انتظار شما باشد.
برای آشنایی با نحوه نوشتن شرط ( بند ) داوری در داوری موردی مقاله بعدی را ببینید.

بهتر است در صورت وجود هرگونه ابهام ، قبل از امضای قرارداد با وکیل دادگستری مورد اعتماد خود که در زمینه داوری دانش و تجربه کافی دارد ، مشاوره نمایید. سپس متناسب با نوع قرارداد در خصوص آوردن یا نیاوردن شرط ( بند ) داوری در قرارداد ، همچنین در مورد نحوه نوشتن شرط ( بند ) داوری و شرایط و اختیارات داور و … آگاهانه تصمیم بگیرید.

اسامی همکاران وکیل پایه یک دادگستری تهران در سایت کانون وکلای دادگستر مرکز قابل مشاهده است.
همچنین اسامی همکاران وکیل پایه یک دادگستری ایران در سایت صندوق حمایت وکلای دادگستری قابل مشاهده است.

درباره نویسنده

دکتر حسین علمی

وکیل پایه یک دادگستری - دکتری حقوق خصوصی (دانشگاه تربیت مدرس)

سوال یا دیدگاه‌تان را با ما در میان بگذارید