قطعیت رای داور و اعتراض به رای داوری

قطعیت رای داور و اعتراض به رای داوری

قطعیت رای داوری یکی از مزیت های اصلی داوری‌است. در حقوق داخلی اهمیت این مزیت دو چندان است. زیرا یکی از مهمترین دلایل تمایل اشخاص به مراجعه به داوری ،  سرعت در رسیدگی و قطعیت رای است.

مفهوم قطعیت رای داوری

آیا رای داوری قطعی است؟

منظور از قطعیت این است که اصولاً فرایند رسیدگی در داوری‌یک مرحله ای است. برعکسِ رسیدگی در دادگاه های دادگستری که فرایند رسیدگی دو یا چند مرحله ای است. مرحله اول ، رسیدگی در دادگاه نخستین (رسیدگی بدوی) . مرحله دوم ، رسیدگی در دادگاه تجدید نظر (رسیدگی پژوهشی) . مرحله سوم ، رسیدگی در دیوان عالی کشور (رسیدگی فرجامی) . رای داوری‌ قطعی است ؛ یعنی نه قابل تجدید نظر است و نه قابل فرجام.

نحوه اعتراض به رای داوری ناعادلانه در حقوق داخلی

پرسش این است که با توجه به قطعیت رای داوری ، اگر رای داور ناعادلانه و بر خلاف حق صادر شده باشد ، چه باید کرد؟
راه اصلی مقابله با رای داوری‌ناعادلانه ، درخواست ابطال آن است. جهات ابطال رای داوری‌داخلی در ماده 489  قانون آیین دادرسی مدنی آمده است. همچنین جهات ابطال و بطلان رای داوری‌تجاری بین المللی در مواد 33 و 34  قانون داوری تجاری بین المللی بیان شده است. البته دلایل ابطال رای داوری‌محدود به موارد فوق نیست. به عنوان مثال چنانچه در فرایند داوری برخی اصول داوری و دادرسی عادلانه رعایت نشده باشد ، رای داوری‌قابل ابطال خواهد بود. یکی از این اصول، ارسال درخواست داوری‌برای طرف مقابل و دادن فرصت دفاع به اوست ؛ در حالی که در مقررات مذکور به این مورد اشاره نشده است.
با وجود این ، بهتر است اگر متقاضی مراجعه به داوری هستید، در متن درخواست ابطال رای به یکی از جهات مذکور در مقررات یاد شده استناد کنید. در این صورت بهتر می توانید قاضی دادگاه را برای ابطال رای داوری‌غیر عادلانه قانع کنید.

آیا رای داوری قطعی است؟ - مراجعه به داوری - حقوق داخلی

روش جلوگیری از ابطال رای داوری

روش اصولی برای پیش گیری از بطلان رای داوری‌(قطعیت رای) ، صدور رای عادلانه و رعایت دقیق اصول داوری‌و دادرسی عادلانه است. برای این منظور بهتر است داور یا حداقل یکی از اعضای هیأت داوری‌، حقوق‌دان یا وکیل دادگستری باشد. حقوق‌دان یا وکیلِ آشنا با اصول داوری که دانش و تجربه کافی در خصوص فرایند داوری‌و اصول داوری‌و  دادرسی عادلانه داشته باشد. لازم به ذکر است مطابق قانون برخی دعاوی قابل ارجاع به داوری نیستند. همچنین قضات دادگستری و کارمندان شاغل در دادگاه ها را نمی توان به عنوان داور انتخاب نمود.

در صورت هر گونه ابهام با وکیل دادگستری مورد اعتماد خود مشاوره نمایید.

اسامی همکاران وکیل پایه یک دادگستری تهران در سایت کانون وکلای دادگستر مرکز قابل مشاهده است.
همچنین اسامی همکاران وکیل پایه یک دادگستری ایران در سایت صندوق حمایت وکلای دادگستری قابل مشاهده است.

درباره نویسنده

دکتر حسین علمی

وکیل پایه یک دادگستری - دکتری حقوق خصوصی (دانشگاه تربیت مدرس)

1 Comment so far

رضاارسال شده در 7:39 ق.ظ - ژوئن 26, 2021

سلام قاضی پرونده بدون اینکه اجازه دیدن نوشته های خودشان را اعلام کندفقط می‌گوید امضا کن و سریع امضا ما را می‌گیرد و حتی ابلاغیه راازطریق پیامک اعلام نکرده‌اند.

سوال یا دیدگاه‌تان را با ما در میان بگذارید