خدمات تخصصی حقوق کیفری

معمولاً مسیر پرونده کیفری از طرح دعوی ( ثبت شکایت ) و پیگیری در دادسرا شروع و در صورت صدور رأی محکومیت، نهایتاً در اجرای احکام کیفری خاتمه می‌یابد.
در میانه این راهِ پر فراز و نشیب، انواع دادگاه ها قرار دارند. از جمله دادگاه های کیفری یک و دو ، دادگاه تجدید نظر ، دیوان عالی کشور و دادگاه های کیفری تخصصی مانند دادگاه های نظامی و دادگاه های ویژه روحانیت.

خدمات تخصصی حقوق کیفری

طبیعی است که همه پرونده های کیفری منتهی به رأی محکومیت نشده و حتی بعضاً در همان مراحل ابتدایی مختومه شوند.
مطابق قانون در کلیه پرونده ها ، در تمام مراجع قضایی و در تمام مراحل دادرسی، دسترسی به وکیل دادگستری از حقوق اساسی هر شخص است. به لحاظ قانونی اهمیت حضور وکیل در پرونده های کیفری به حدی است که در پرونده های سنگین و مهم، اجباراً باید برای متهم وکیل تعیین شود. حتی اگر توان مالی نداشته باشد، وکیل تسخیری تعیین می شود تا بدون دریافت حق الوکاله از متهم، از حقوق قانونی وی دفاع کند.

مراجع رسیدگی در دعاوی کیفری عبارتند از:

  1. دادسرای عمومی و انقلاب
  2. دادسرای ویژه روحانیت
  3. دادسرای نظامی
  4. دادسرای انتظامی قضات
  5. دادگاه کیفری یک
  6. دادگاه کیفری دو
  7. دادگاه انقلاب
  8. دادگاه نظامی
  9. دادگاه انتظامی قضات
  10. دادگاه ویژه روحانیت
  11. دادگاه تجدید نظر
  12. دیوان عالی کشور

بر این اساس خدمات تخصصی در حقوق کیفری ، علاوه بر قبول وکالت در هر یک از مراجع قضایی مذکور و دفاع از هر یک از طرفین ( به عنوان وکیل شاکی یا وکیل متهم ) ، شامل مشاوره تخصصی ، تنظیم لایحه و شکوائیه در هر یک از مراحل مختلف رسیدگی در پرونده های کیفری نیز می گردد.

به خاطر داشته باشید (مقررات کلیدی حق استفاده از وکیل):

  • مطابق  ماده 5 قانون آیین دادرسی کیفری (مصوب 1392):
    « متهم بايد در اسرع وقت ، از موضوع و ادله اتهام انتسابي آگاه و از حق دسترسي به وكيل و ساير حقوق دفاعي مذكور در اين قانون بهره مند شود».
  • مطابق ماده 48 قانون آیین دادرسی کیفری (مصوب 1392):
    « با شروع تحت نظر قرار گرفتن ، متهم مي تواند تقاضاي حضور وكيل نمايد. وكيل بايد با رعايت و توجه به محرمانه بودن تحقيقات و مذاكرات، با شخص تحت نظر ملاقات نمايد و وكيل مي تواند در پايان ملاقات با متهم كه نبايد بيش از يك ساعت باشد ملاحظات كتبي خود را براي درج در پرونده ارائه دهد».
  • مطابق ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری (مصوب 1392):
    «متهم مي تواند در مرحله تحقيقات مقدماتي ، يك نفر وكيل دادگستري همراه خود داشته باشد. اين حق بايد پيش از شروع تحقيق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهيم شود. چنانچه متهم احضار شود اين حق در برگه احضاريه قيد و به او ابلاغ مي شود. وكيل متهم مي تواند با كسب اطلاع از اتهام و دلايل آن ، مطالبي را كه براي كشف حقيقت و دفاع از متهم يا اجراي قانون لازم بداند ، اظهار كند. اظهارات وكيل در صورتمجلس نوشته مي شود.
    تبصره 1 (اصلاحي 24/03/1394)- سلب حق همراه داشتن وكيل و عدم تفهيم اين حق به متهم به ترتيب موجب مجازات انتظامي درجه هشت و سه است.
    تبصره 2 – در جرائمي كه مجازات آن سلب حيات يا حبس ابد است، چنانچه متهم اقدام به معرفي وكيل در مرحله تحقيقات مقدماتي ننمايد، بازپرس براي وي وكيل تسخيري انتخاب مي كند.
    تبصره 3 – در مورد اين ماده و نيز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافي عفت باشد ، مفاد ماده ( 191 ) جاري است».
  • مطابق ماده 348 قانون آیین دادرسی کیفری (مصوب 1392):
    « در جرائم موضوع بندهاي ( الف ) ، ( ب ) ، ( پ ) و ( ت ) ماده ( 302 ) اين قانون ، جلسه رسيدگي بدون حضور وكيل متهم تشكيل نمي شود . چنانچه متهم ، خود وكيل معرفي نكند يا وكيل او بدون اعلام عذر موجه در دادگاه حاضر نشود ، تعيين وكيل تسخيري الزامي است و چنانچه وكيل تسخيري بدون اعلام عذر موجه در جلسه رسيدگي حاضر نشود ، دادگاه ضمن عزل او ، وكيل تسخيري ديگري تعيين مي كند . حق الوكاله وكيل تسخيري از محل اعتبارات قوه قضائيه پرداخت مي شود».

در دفتر وکالت و داوری علمی کلیه خدمات حقوق کیفری به صورت تخصصی ارائه می شوند.
(راه‌های ارتباطی)

سوال یا دیدگاه‌تان را با ما در میان بگذارید