شرط داوری در قرارداد ها :روشی برای حل و فصل اختلافات احتمالی

شرط داوری در قرارداد ها :روشی برای حل و فصل اختلافات احتمالی

متن شرط ( بند ) داوری در قرارداد ، فوق العاده مهم است.  زیرا در واقع ، این شرط ( بند ) ، سنگ بنای داوری است.
انتخاب داوری برای حل و فصل اختلافات منحصر به شرط داوری نیست. چنانکه گاهی ممکن است بین طرفین قرارداد مستقل داوری وجود داشته باشد به این نحو که مثلاً دو تاجر با هم توافق کنند کلیه اختلافات ناشی از روابط تجاری شان را از طریق داوری حل و فصل نمایند. گاهی ممکن است این بند پیش بینی نشده باشد ولی بعد از بروز اختلاف طرفین به داوری رجوع کنند. حتی ممکن است اختلاف طرفین منشاء قراردادی نداشته باشد. مثل این که اختلاف ناشی از تصادف رانندگی باشد.

متن شرط ( بند ) داروی در قرارداد - بند داوری در قرارداد ، توافق ، شرط داوری در قرارداد - داوری و حل و فصل اختلافات
متن شرط ( بند ) داروی در قرارداد

اما رایج ترین روش انتخاب داوری برای حل و فصل اختلافات قراردادی ، روش نوشتن شرط ( بند ) داوری در قرارداد است. اگر در متن قرارداد ، شرط ( بند ) داوری پیش بینی شده باشد ، دادگاه ها از رسیدگی به اختلافات موضوع شرط داوری خودداری می کنند.
بنابراین نحوه نگارش و تنظیم شرط ( بند ) داوری در قرارداد است که سرنوشت اختلافات احتمالی طرفین را رقم خواهد زد. اگر شرط ( بند ) داوری دقیق ، بدون ابهام و متناسب با نوع قرارداد باشد ، طرفین می توانند امیدوار باشند که  از پیچ و خم مسیر طولانی دادگاه ها رهایی یابند. بر عکس شرط داوری ناقص ، مبهم و غیر متناسب ممکن است نه تنها زحمت و هزینه های  بیشتری بر طرفین یا یکی از آنها تحمیل کند ، بلکه ممکن است خود موجب ایجاد پرونده های اضافی و طولانی شدن روند رسیدگی گردد.
به همین دلیل معمولاً سازمانهای مهم داوری داخلی و بین المللی که بصورت تخصصی خدمات داوری ارائه می دهند ، نمونه شرط داوری خاصی را پیشنهاد می کنند.
اشخاصی که مایلند سازمان داوری مشخصی را برای حل و فصل اختلافات احتمالی آینده خود انتخاب کنند، از نمونه شرط‌‌‌ داوری پیشنهادی آن سازمان استفاده کرده و در صورت نیاز آن را متناسب با نوع قرارداد خود اصلاح می نمایند.
برای دیدن مهمترین نکات در خصوص نحوه نوشتن شرط ( بند ) داوری‌در قرارداد با مقاله بعدی با ما همراه باشید.

بهتر است در صورت وجود هرگونه ابهام ، قبل از امضای قرارداد با وکیل مورد اعتماد خود که در زمینه داوری دانش و تجربه کافی داشته باشد ، مشاوره نمایید. سپس متناسب با نوع قرارداد در خصوص آوردن یا نیاوردن شرط ( بند ) داوری در قرارداد ، همچنین در مورد شرایط و اختیارات داور و … آگاهانه تصمیم بگیرید.

اسامی همکاران وکیل پایه یک دادگستری تهران در سایت کانون وکلای دادگستر مرکز قابل مشاهده است.
همچنین اسامی همکاران وکیل پایه یک دادگستری ایران در سایت صندوق حمایت وکلای دادگستری قابل مشاهده است.

درباره نویسنده

دکتر حسین علمی

وکیل پایه یک دادگستری - دکتری حقوق خصوصی (دانشگاه تربیت مدرس)

سوال یا دیدگاه‌تان را با ما در میان بگذارید